Царь же Федор (- Иоаннович, сын Грозного. Царил 1584 – 1598. – germiones_muzh.) возрастом мал бе, образ посничества нося (- наружность аскетическая. – germiones_muzh.), смирением обложен, о душевней вещи попечение имея, на молитве всегда предстоя и нищим требующая подая; о мирских же ни о чем попечение имея, токмо о душевном спасении. От младенства даже и до конца своего тако пребысть, за сие же спасенное дело бог царство его миром огради, и враги его умири, и время благотишно подаде. Таков бе царь Феодор.
Царь же Борис (- Годунов. Правил дольше чем царствовал: начал еще при муже своей сестры Ирины – Феодоре Иоанновиче. А царил 1598 – 1605. – germiones_muzh.) благолепием цветуще (- симпатишный и румяный. – germiones_muzh.) и образом своим множество людей превзошел, возрасту посредство имея (- при среднем росте. – germiones_muzh.); муж зело чюден в разсуждении ума доволен и сладкоречив велми, благоверен и нищелюбив и строителен зело, о державе своей многое попечение имея и многое дивное о себе творяше. Едино же имея неисправление и от бога отлучение: ко врачей сердечное прилежание (- верил врачам. – germiones_muzh.) и ко властолюбию несытное желание; и на прежебывших ему царей ко убиению имея дерзновение (- любил убивать предшествовавших царей и кандидатов. Недоказано. – germiones_muzh.), от сего же и возмездие восприят.
Царевич Федор (- Борисович, сын царя Бориса - практически нецарствовал: неуспел венчаться. – germiones_muzh.), отроча зело чюдно, благолепием цветуще, яко цвет дивный на селе, от бога преукрашен, и яко крин (- лилЕя. - germiones_muzh.) в поле цветущи; очи имея велики черны, лице же ему бело, млечною белостию блистаяся, возрастом среду имея, телом изобилен (- среднего роста и полный. – germiones_muzh.). Научен же бе от отца своего книжному почитанию, во ответех дивен и сладкоречив велми, пустошное же и гнилое слово никогда же изо уст его исхождаше, о вере же и о поучении книжном со усердием прилежа.
Царевна же Ксения, дщерь царя Бориса, девица сущи, отроковица чюднаго домышления, зелною (- особою. - germiones_muzh.) красотою лепа, бела велми, ягодами (- щеками! – germiones_muzh.) румяна, червлена губами, очи имея черны велики, светлостию блистаяся; когда же в жалобе слезы из очию испущаше, тогда наипаче светлостию зелною блистаху; бровми союзна, телом изобилна, млечностию белою облиянна, возрастом не высока, ни ниска, власы велики имея черны, велики, аки трубы по плечам лежаху. Во всех женах благочиннейша и писанию книжному навычна, многим цветяше благоречием воистину во всех делех чредима (- постепенна. – germiones_muzh.); гласы воспеваемыя любляше и песни духовныя любезне слушати желаше.
Рострига (- Лжедмитрий I. Царствовал 1605 – 1606, чуть меньше года. – germiones_muzh.) возрастом мал, груди широкы имея, мышцы толсты, лице же имея не царсково достояния, препростое обличие имея, и все тело его велми помрачено (- неприятен. Видимо, дергался и торопился. – germiones_muzh.). Остроумен же, паче и в научении книжном доволен, дерзостен и многоречив зело, конское рыстание любляше велми, на враги своя ополчитель смел, храбрость и силу имея, воинство же любяше. Таков бо Рострига.
Царь Василий (- Шуйский, прежде князь. Посуществу самовыдвиженец, последний во время смуты царь: 1606 – 1610. Насильно пострижен во монахи боярами и увезен поляками в полон. – germiones_muzh.) возрастом мал, образом же нелеп, очи подслепы имея, книжному почитанию доволен и в рассуждении ума зело силен, скуп велми и неподатлив (- на уговоры и просьбы. Всем отказывал. – germiones_muzh.); ко единым же тем тщание имея, которые во уши ему ложное на люди шептаху, он же сих веселым лицем восприимае, и в сладость их послушати желаше, и к волхвованию (- гадания, астрология, колдовство. – miones_muzh.) прилежаше, а о воех (- о воинах незаботился. – germiones_muzh.) своих не радяше.
(- а потом воцарились Романовы. – germiones_muzh.)
князь ИВАН КАТЫРЁВ-РОСТОВСКИЙ (? – 1641. госдеятель и воевода)